Een zorgeloos pensioen met voldoende ijsjes en reisjes?

  1. blog
  2. Algemeen
  3. Een zorgeloos pensioen met voldoende ijsjes en reisjes?
Een zorgeloos pensioen dankzij het VAPZ

Geschreven door: Elke Bastien

Creatieve duizendpoot die het boeiend vindt om door het oerwoud van de fiscus te trekken met een kapmes opdat de paden iets zichtbaarder zouden worden voor ondernemers.

dec 9, 2020

De harde realiteit:

Dat het gemiddelde wettelijke pensioen voor zelfstandigen gene vette is, is algemene basiskennis voor de ondernemende mens. Toch blijven de cijfers heel confronterend wanneer je ze zwart op wit ziet: het gemiddeld brutopensioen voor vrouwen bedraagt slechts €700, dat voor mannen €1100. Niet bepaalt bedragen om vrolijk van te worden…

Werknemers in loondienst betalen gedurende hun loopbaan meer sociale bijdragen dan de zelfstandigen. Het wettelijke pensioen wordt berekend op basis van die sociale bijdragen.

Gelukkig hoeft dit geen rede te zijn om het hoofd te laten hangen. Je kan het heft in eigen handen nemen door zelf te sparen voor je pensioen. Hier zijn verschillende formules voor, maar de basis ligt eigenlijk bij een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen). Je kan kiezen voor een gewoon VAPZ of een sociaal VAPZ.

Je kan op een fiscaal vriendelijke manier via de personenbelasting een pensioen opbouwen door aan pensioensparen, langetermijnsparen en/of een (S)VAPZ te doen.

Welk VAPZ je ook kiest, bij beiden is de gewaarborgde rente een pak hoger dan die van je spaarrekening!

Het gewone VAPZ:

  1. Zorgt voor meer gemoedsrust voor later.
  2. Speel zelf de baas: jij bepaalt hoeveel je jaarlijks stort voor je VAPZ.
  3. Je premies komen in mindering van je netto inkomen, waardoor je minder sociale bijdragen betaald.
  4. De premies zijn 100% fiscaal aftrekbaar. Resultaat: je betaalt minder belastingen.
  5. Je mag jaarlijks maximum 8,17% van je netto belastbaar inkomen storten voor je VAPZ.

Het verschil met een sociaal VAPZ:

Bij een sociaal VAPZ kies je voor een maximum aan bescherming en fiscale voordelen. Omdat er automatisch 10% van je gestorte bijdragen naar een sociaal fonds gaan, geniet jij en je nabestaanden van extra financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en moederschapsrust.

Jaarlijks kan je maximum 9,40% van je netto belastbaar inkomen storten voor je sociaal VAPZ.

Het maximum bedrag dat je kan aftrekken van je belastingen ligt bij een sociaal VAPZ 15% hoger dan bij een gewoon VAPZ en je bent daarbij sociaal beter beschermd, alleen maar plussen dus!

Je kan in totaal tot maximum €7.126,81 pensioenpremies aftrekken in je personenbelasting vanaf dat je een geïndexeerd netto belastbaar inkomen hebt van €40.300. Het belastingvoordeel voor 2020 bedraagt zo ongeveer 50%. Een (S)VAPZ biedt je een belastingvermindering van ongeveer 63%, pensioensparen en langetermijnsparen één van 32%.

Heb je hier meer vragen over? Neem gerust contact op met Bram

Dit vind je misschien ook interessant

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.