PLUS tijd, MINDER factureren?

  1. blog
  2. Algemeen
  3. Facturen
  4. PLUS tijd, MINDER factureren?

Geschreven door: Elke Bastien

Creatieve duizendpoot die het boeiend vindt om door het oerwoud van de fiscus te trekken met een kapmes opdat de paden iets zichtbaarder zouden worden voor ondernemers.

apr 21, 2021

Win tijd met dank aan het dagontvangstenboek.

Weet je dat het niet altijd verplicht is om voor elke verkoop een factuur op te maken? Je kan namelijk ook werken met een dagontvangstenboek.

Eigenlijk spreekt de naam voor zichzelf: een dagontvangstenboek is letterlijk een boek waarin je je inkomsten dag per dag mooi bijhoudt i.p.v. aan iedere klant een afzonderlijk factuur op te maken. Dit kan heel tijdsbesparend zijn. Stel bijvoorbeeld dat je aan 100 klanten spullen verkoopt op een markt, dan is het veel interessanter om een dagontvangstenboek bij te houden zodat je geen 100 verschillende facturen hoeft op te maken.

Uiteraard zijn er ook aan het gebruik van een dagontvangstenboek spelregels verbonden:

  • Het dagontvangstenboek moet een echt boek zijn met voorafgaand genummerde pagina’s. Tenzij je met een digitaal dagontvangstenboek werkt.
  • De inschrijving moet in onwisbare staat zijn, je mag dus geen potlood gebruiken als schrijfgerei.
  • Zorg ervoor dat je de inschrijving dagelijks doet voor alle ontvangsten (incl btw) waarvoor er geen factuur werd opgemaakt.
  • Doe de inschrijving per btw-tarief.
  • Wanneer er geen aparte verantwoordingsstukken (kassatickets of verkoopbonnen) beschikbaar zijn, schrijf je elke handeling apart in.
  • Het boek wordt samen met de verantwoordingsstukken bijgehouden op de bedrijfszetel.
  • Per bedrijfszetel houdt men een apart dagontvangstenboek bij. Per aangifteboek breng je het totaal over naar een centralisatieboek.
  • Je mag correcties aanbrengen, maar je dient die apart te vermelden. Je mag nooit de originele inschrijving overschrijven.

Let op: een dagontvangstenboek mag je enkel bijhouden voor verkopen aan particuliere klanten. Bij een zakelijke verkoop ben je altijd verplicht een factuur uit te schrijven. Aan welke wettelijke regels een factuur gebonden zijn, lees je in deze blog.

Heb je hier meer vragen over? Neem gerust contact op met Bram

Dit vind je misschien ook interessant

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.