Auteursrechten een voorrecht voor auteurs?

  1. blog
  2. 2020
  3. Auteursrechten een voorrecht voor auteurs?
Verschillende schrijfopdrachten en tekeningen tonen

Geschreven door: Elke Bastien

Creatieve duizendpoot die het boeiend vindt om door het oerwoud van de fiscus te trekken met een kapmes opdat de paden iets zichtbaarder zouden worden voor ondernemers.

sep 4, 2020

Moet je een schrijver, schilder of beeldhouwer zijn om te genieten van het fiscale gunstregime op vergoedingen voor auteursrechten?

Het antwoord is NEE!!!

Auteursrechten zijn rechten op je intellectuele eigendom. Ze worden gezien als roerend inkomen. Inkomsten uit ‘creatieve prestaties’ vallen onder auteursinkomsten. Veel schrijfopdrachten kunnen worden vergoed via de regeling van auteursinkomsten. Auteurs van een boek of artikel kunnen hun intellectuele eigendomsrechten tegen een vergoeding overdragen aan bv. een uitgeverij (=cessie), of ter beschikking stellen (=concessie).

Je hoeft echter geen auteur of artiest te zijn om recht te hebben op auteursrechten. Elk werk dat een oorspronkelijke schepping van de auteur is en een bepaalde vorm aanneemt kan worden beschouwd als intellectuele eigendom. Elke zelfgeschreven tekst, zelfgemaakte powerpoint presentatie of softwareprogramma geniet auteursrechtelijke bescherming. De inkomsten die je ermee verdient, worden beschouwd als roerende inkomsten. Dit tot een te indexeren bedrag van € 37.500 . Voor het aanslagjaar van 2021 is dat € 62.090 .

Wat houdt dat gunstregime voor auteursrechten in?

Inkomsten uit auteursrechten worden in je privé belast als roerende inkomsten tegen slechts 15%, met een maximum bedrag van € 62.090 (aanslagjaar 2021). Daarbij krijg je nog eens een forfaitaire aftrek van 50% op die inkomsten tot € 16.320 en van 25% op de inkomsten tussen € 16.320 en € 32.640. De inkomsten uit auteursrechten zijn in principe ook vrij van sociale bijdragen. Wanneer je inkomsten uit de auteursrechten hoger zijn dan € 62.090 worden deze beschouwd als een beroepsinkomen en worden ze progressief belast, lees zwaar belast.

Het is ook mogelijk om auteursrechten over te dragen op je vennootschap. Dit is echter vrij complexe materie en als je daar meer over wenst te weten, neem dan gerust contact op met Bram door hier te klikken.

Dit vind je misschien ook interessant

Tax-Shelter op de scène.

Tax-Shelter op de scène.

Afbeelding van een opname set. Productie mogelijk gemaakt dankzij de investeringen via de Tax-Shelter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.